jewels

Hoe een haaknaald Wilhelmina inspireerde om een juwelen-designer te worden.

wilhelmina

Als 4-jarig kind, kon Wilhelmina vaak onder de grote eettafel worden gevonden, waar zij aan het haken was. Ze maakte kleertjes voor haar poppen en teddy beertjes. Kleine Wilhelmina leefde in haar eigen wereld, vol fantasie, kleur en geur, en droomde er van dat ze ooit haar eigen collecties kon creëren.
Later, als tiener, experimenteerde Wilhelmina met tekenen, verf, en het vervaardigen van haar eigen kleding. Ze werd aangenomen op de modeacademie die ze glansvol afrondde.
 
Naast vele commerciele banen in de mode detailhandel, voedde Wilhelmina haar creatieve verlangens en volgde ze altijd weer cursussen; ze bleef tekenen en schilderen tot het vervaardigen van hoeden en uiteindelijk edelsmeden.
In het begin was het lastig grip te krijgen op het harde en koude karakter van een plak zilver. Ze was namelijk gewend om te werken met flexibelere materialen zoals stof, wat makkelijk te vormen is. Voor een specifieke opdracht moest Wilhelmina zilverdraad maken van een stuk zilver. Dit bleek een uitdaging, maar daaruit volgde inspiratie voor een nieuwe mogelijkheid. In een flashback naar haar jeugd, herinnerde Wilhelmina haar experimenten met de haaknaald. Haar kunstenaarshart maakte een sprongetje, ze pakte een haaknaald en begon te experimenteren met het haken met fijn zilver- en koperdraad en de start van nieuwe toepassingen. Nu gebruikt Wilhelmina zelfs18-karaat goud in haar collectie.
 
Wilhelmina combineert edelstenen, diamanten, bont en zoetwaterparels in haar gouden en zilveren collectie’s. Op haar vele reizen koopt Wilhelmina haar materialen in. Bijvoorbeeld de Camee’s direct bij de snijders persoonlijk, nabij Napels in Italie. Daarnaast de beursbezoeken: de Inhorgenta Messe in München en de Bijorca in Parijs.

wilhelmina

Wilhelmina’s inspiratie komt uit de natuur, de bloemen in haar tuin en uit het materiaal zelf. Haar mode- en artistieke achtergrond beïnvloed Wilhelmina’s uitmuntende gevoel voor kleur. Ze denkt in beelden en koopt alleen materialen waar zij gelijk de mogelijkheden van ziet: geen beelden, geen inspiratie.
Wilhelmina maakt ook juwelen op maat voor haar klanten bijpassend bij een (bruids) jurk of outfit. Ze kijkt naar de vorm van het gezicht, de kleur van de huid en van de ogen, om zo een persoonlijk juweel te maken voor de klant. De fonkeling in de ogen van een dame wanneer zij een van Wilhelmina’s ontwerpen draagt is het beste compliment wat zij kan krijgen.
De Wilhelmina collectie is tijdloos, en zeer vrouwelijk. Wilhelmina’s juwelen worden gedragen door sterke vrouwen die zich willen onderscheiden door hun eigen uitstraling.
Twee jaar geleden had Wilhelmina het privilege om als onderdeel van de Nederlandse handelsmissie, geleid door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, Milaan te bezoeken. In het jaar er voor presenteerde Wilhelmina bij het Dutch Pavilion in het Palazzo Francesco Turati in Milaan. .Vorig jaar was ze geselecteerd om een collectie te maken bij een schilderij van Willem Jan Hoogsteder en curator Nicole Unicole voor Masterly The Haghue. En al vele jaren was ze vaste gast tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en in galeries in binnen en buitenland.
 
Vorig jaar ging ook een lang gekoesterde wens in vervulling nl een rondleiding in een parfum fabriek in de franse Parfumstad Grasse. Daar viel de rondleidster op dat het reukvermogen van Wilhelmina wel erg ontwikkeld was. Ze bood Wilhelmina aan om eens te experimenteren in het laboratorium. Na 2 dagen vol experimenten werd de heerlijke fragance “ Wilhelmina Eau de Parfume” geboren. Een heerlijke geur die alleen voor eigen gebruik bedoeld was maar door de vele complimenten werd ze op het idee gebracht om de Eau de Parfume naast de sieraden te presenteren en te verkopen.

kijk hier naar mijn verhaal

Voor mijn dochter van 19 jaar een prachtige zilveren armband laten maken waarin zoetwaterpareltjes zijn verwerkt. Wilhelmina heeft deze armband met de hand gehaakt en tevens op maat gemaakt, dus uniek! Mijn dochter draagt haar armband regelmatig, ook bij een casual outfit erg leuk.

 

Frederique Hippler

Een aantal jaren geleden op een Italië event in het Hilton ontdekte ik voor het eerst de sieraden van Wilhelmina. Van de prachtige ronde en peervormige hangende oorbellen was ik zeer gecharmeerd. Ze bleven in mijn hoofd ‘spoken’ en heb later mijn eerste bestelling geplaatst. Dankzij de vakkundigheid van Wilhelmina kon zij speciaal voor mij de oorbellen aanpassen aan mijn wensen. Afgelopen jaar heeft Wilhelmina twee prachtige broches gemaakt in goud en zilver met parels en edelsteentjes… beiden uniek. Heel blij mee!

Paola Brinkman- van Asselt

Wilhelmina Art Jewelry ontwerpt en maakt prachtige handgemaakte juwelen en u heeft altijd een juweel dat niemand anders heeft

Marijke Helwege